Hur förvarar jag min SUP över vintern i minusgrader?

Börja med att göra rent din bräda efter säsongen, om du inte planerar att paddla under höst/vinter så klart. Smuts som sitter kvar länge riskerar att missfärga din bräda. Se även till att området runt ventilen är rent både innan du öppnar och stänger ventilen. 

Vi rekommenderar att man ser till att brädan är helt torr (och ren så klart) när du rullar ihop den. Se till att lämna ryggsäcken lite öppen, så motverkar du fukt och ovälkommen lukt. Om du förvarar den i din SUP-väskan, tänk på att försöka vika brädan så lite som möjligt. 

Man kan även förvara brädan uppblåst med lågt tryck över vintern. Då kan du ha brädan ståendes, alltså att ha lite luft i brädan ståendes mot en vägg. Tänk på att minustemperaturer förbrukar vilket som helst material, då materialet fryser och tinar många gånger om under vintern. Det belastar materialet så klart. Om du förvarar en SUP som i t.ex. fem år har förvarats i plusgrader så är den i mycket bättre skick, än en bräda som förvarats i minusgrader. Om du kan förvara din SUP i plusgrader, så rekommenderar vi det. Det ska helst vara så små temperaturskillnaderna som möjligt.

Plast som blir kall blir också skör, vilket du bör tänka på om du förvarar din SUP kallt under vintern. När temperaturen närmar sig nollgradigt ska du vara extra försiktig med din bräda. 

Om du har din SUP i ett kallt garage i minusgrader, så kan det tyvärr bli luftbubblor under själva "mattan" på det s.k. ”Eva pad”. Det här är material som är pålimmat på själva brädan. Om du inte har någon annanstans att förvara din SUP och du ser att det blivit en luftbubbla hör av dej till oss för tips & råd. Man kan försiktigt ta en nål och ta ur luften ur bubblan. Se till att inte göra hål i själva SUPen. 

Vi kan även nämna att under sommaren, om du har din SUP uppumpad och inte paddlar på den så ska du försöka att undvika direkt solljus på brädan. Lägg brädan på en skuggig plats så slipper brädan ta stryk av uv-strålningen. När SUP brädor utsätts för solljus under längre tid kommer färgerna att blekna. Tänk på att om du tar hand om din bräda så håller den längre och du får mer glädje av din SUP. 

Höst- och vinterpaddling kan vara helt underbart, så vi ses väl på havet snart? Håll utkik efter våra paddlingar på sociala medier. 

Med vänlig hälsning, 

 

Tina Wenäll

Creative Director/Owner

Wenall Surf